Sağlık

Çocuklarda görülen nörolojik hastalıklar tüm aileyi etkiliyor!

İSTANBUL (İGFA) –Üsküdar Üniversitesi NPİstanbul Hastanesi Çocuk Nöroloğu Prof. Dr. Dilara Füsun İçağasıoğlu, çocuk nörolojisinin değeri hakkında bilgiler verdi.

ÇOCUK NÖROLOJİSİ ÇOCUĞU ANAHIMDEN ERİŞKİN YAŞA KADAR TAKİP EDER

Çocuk nörolojisinin 0-18 yaş arası çocuklarda beyin, omurilik, sinir ve kas hastalıklarının tanı ve tedavisiyle ilgilenen bir tıp uzmanlık alanı olduğunu belirten Prof. Dr. Dilara Füsun İçağasıoğlu: “Çocuklar küçük yetişkinler değildir, büyüyen ve gelişen varlıklardır. Büyüme ve gelişme anne karnında başlar. Bu süreçte çocuğun beyni, sinir sistemi ve kaslarının yanı sıra tüm organlarının da yaşına uygun gelişimsel özellikler kazanması beklenir. Bu nedenle çocuk nörolojisi çocuğun anne karnından yetişkinliğe kadar olan büyüme ve gelişme sürecini izler, olası olumsuz etkileri tespit edip önlem alır, ortaya çıkan nörolojik hastalıkları takip ve tedavi eder.” söz konusu.

ÇOCUK NÖROLOJİSİNİ İLGİLENDİREN HER DURUM HASTALIK DEĞİLDİR

Prof. ayrıca çocuk nörolojisinin kapsamına giren her durumun hastalık olmadığını belirtti. Dilara Füsun İçağasıoğlu, “Çocuk nörologları, zihinsel gelişimin bir parçası olan başını dik tutma-oturma-yürüme, sosyal gülümseme-konuşma gibi büyüme döneminde çocukların nöro-motor gelişimini gösteren adımları takip etmelidir. olası olumsuz durumları önceden tespit edip önlem almak ve aileleri bu konuda bilgilendirmek.” “Bunlar uzmanlık gerektiren konular.” dedi.

ÇOCUK NÖROLOJİSİ ALANINDA YAYGIN HASTALIKLAR NELERDİR?

Çocuk nörolojisinin yenidoğan, bebek, çocuk ve ergenlerdeki nörolojik sorunların tanı ve tedavisiyle de ilgilendiğini belirten Prof. Dilara Füsun İçağasıoğlu, “Bu alanda sıklıkla karşılaşılan hastalıklar arasında serebral palsi, topal bebek (hipotoni), epilepsi (epilepsi), ateşli nöbetler (ateşli konvülsiyon), bayılma, kas hastalıkları, hareket bozuklukları, tikler, nörodejeneratif hastalıklar, baş ağrısı. Ağrı, migren, öğrenme güçlüğü, uyku bozuklukları, dikkat eksikliği, hiperaktivite, otizm, nörolojik gelişim bozuklukları, sinir sistemi enfeksiyonları gibi çeşitli durumlar sıralanabilir. söz konusu.

ÇOCUKLARIN HASSAS GELİŞİM DÖNEMİNDE GECİKME VARSA ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİDİR

Prof. Dr. Dilara Füsun İçağasıoğlu, çocukların hassas gelişim dönemindeki gecikmeler, duraklamalar veya epileptik nöbetlerin erken tespiti için en kısa sürede çocuk nörolojisine başvurulması gerektiğini söyledi.

“Çocuğun büyüme ve gelişme adımlarını takip etmek, olumsuz gelişmelere karşı zamanında önlem almak ve ortaya çıkan nörolojik hastalıkların tanı ve tedavisini yapabilmek için bir çocuk nöroloğu ile görüşmeniz uygun olacaktır.” diyen Prof. Dr. Dilara Füsun İçağasıoğlu, şunları kaydetti:

“Çocuk nöroloğu çocukları aileleriyle birlikte değerlendiriyor. Ailenin şikayetleri ve semptomları hakkındaki hikayesini dinler ve geniş aile hakkında sorular sorar. Bebek veya çocuğun gelişimsel ve nörolojik muayenesi yapıldıktan sonra gerekli görülmesi halinde bazı tetkikler istenebilir. İstenirse muayene ve tetkik sonuçlarıyla tekrar aileyle görüşür, belirtilerin nedeni varsa hastalık ya da sendromun adını paylaşır. “Aileyi tedavi ve takip konusunda bilgilendirir.”

GELİŞTİRME TESTLERİ TAVSİYE EDİLİR

Prof., ayrıca çocuk nöroloğunun gerekli görmesi halinde çocuğun gelişim aşamalarını takip edeceğini de belirtti. Dr. Dilara Füsun İçağasıoğlu ayrıca gelişimsel testler isteyebileceğini de kaydetti.

Kan testleri, elektroensefalografi (EEG), beyin MR (Manyetik Rezonans Görüntüleme), beyin BT (Bilgisayarlı Tomografi), elektromiyografi (EMG) gibi tetkiklerin de önerilebileceğini anlatan Prof. Dilara Füsun İçağasıoğlu, “Sevgili anne babalar, çocuklarda görülen nörolojik hastalıklar sadece kendilerini etkilemiyor. Siz, onların ebeveynleri, kardeşleri, geniş aile bireyleri, öğretmenler ve arkadaşlarınız da bu durumdan etkileniyorsunuz. “Konuyla ilgili endişelerinizi hafifletmek adına çocuk nöroloğunuzla görüşerek çocuklarınızın nörolojik gelişimini takip etmeniz, gerektiğinde erken teşhis ve erken tedavi uygulamanız uygun olacaktır.” Sözlerini şu şekilde tamamladı:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu