Haber

Güney Kore Savunma Bakanı: Kuzey Kore bir hafta içinde casus uydu fırlatmaya hazırlanıyor

Güney Kore Savunma Bakanı Shin Won-sik, Kuzey Kore’nin “bir hafta içinde casus uydu fırlatmaya” hazırlandığını bildirdi.

Yonha’nın haberine göre Bakan Shin, Seul merkezli KBS kanalına verdiği röportajda, “Güney Kore ve ABD, Kuzey Kore’nin hareketlerini izliyor. Kuzey Kore yaklaşık bir hafta içinde casus uydu fırlatmaya hazırlanıyor.” söz konusu.

Shin, Kuzey Kore’nin daha önceki uydu fırlatma denemesinde yaşanan teknik arızayı Rusya’nın “yardımıyla” çözmüş olabileceğini öne sürdü.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı’ndan “Uydu fırlatma planını durdurun” uyarısı

Öte yandan Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı (JCS) yetkililerinden Korgeneral Kang Ho-pil, “Kuzey Kore’yi, hazırlamakta olduğu casus uydu fırlatma girişimini durdurması konusunda şiddetle uyarıyoruz.” İfadesini kullandı.

Kang, “Uyarılarımıza rağmen Kuzey Kore askeri casus uydusunu fırlatırsa ordumuz halkımızın canını ve güvenliğini korumak için gerekli tedbirleri alacaktır.” söz konusu.

Kuzey Kore’nin casus uydu fırlatma çabaları

Kuzey Kore, 31 Mayıs’ta askeri casus uydu fırlatma girişiminde bulundu ancak taşıyıcı roket sistemindeki bir arıza nedeniyle bu girişim başarısızlıkla sonuçlandı. Pyongyang yönetimi bu girişimi yılın ilk yarısındaki “en ciddi hata” olarak nitelendirdi.

Kuzey Kore, uluslararası kınamaya rağmen uydunun kısa süre içinde yeniden “doğru” fırlatılacağını duyurdu.

Pyongyang yönetimi 23 Ağustos’ta ikinci bir casus uydu fırlatma girişiminde bulunsa da bunun da başarısız olduğunu açıklamıştı. Bu başarısız girişimin ardından Kuzey Kore, ekim ayında yeni bir girişimde bulunacağını duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu